фіміам

“Нашого цвіту по всьому світу”

11 Лют, 2019 13:13

6 Лют, 2019

Цікаву, актуальну і доволі неоднозначну тему підняли організатори сімейного клубу «Любити разом». Цього разу вирішили пороздумувати на тему трудової міграції. “Нашого цвіту по всьому світу”, саме так звучала назва заходу, що відбувся у неділю, 3 лютого. Понад сорок подружніх пар стали учасниками сімейного клубу.

Метою зустрічі було не переконати когось, чому варто, або не варто їхати за кордон. Ведучі вечора звернули увагу на різні причини, які впливають на рішення їхати з України. Окрім пошуків кращого життя, серед цих причин можуть бути як проблеми зі здоров’ям, скрутний матеріальний стан так і ряд інших вагомих для тої чи іншої сім’ї причин.

Цікавим моментом було відео-звернення двох сімей з церкви, які в силу певних обставин зараз проживають за кордоном. Сім’я Вадима та Олександри Лізових з Франції та сім’я Славіка та Оксани Довгих з Італії розповіли про труднощі та благословіння пов’язані з життям в чужій країні.

Вадим Лізов трохи з гумором наголосив, що тут нас ніхто не чекає і, щоб вільно себе почувати, потрібно наполегливо і багато працювати. На жаль, через ряд причин, спільність з церквою сім’я може мати лише в неділю. Його дружина Олександра відмітила і благословіння: «Ми живемо в найгарнішому місті світу, в Парижі. Для нас Боже чудо бачити цю красу і насолоджуватися тим часом, поки ми тут».

Довгих в Італію привели проблеми зі здоров’ям Ярослава. Будучи на лікуванні, чоловік побачив велику потребу в служінні нашим заробітчанам. Тоді й прийняли рішення сім’єю їхати на місію до Італії. Сьогодні подружжя активно служить емігрантам зі слов’янських країн, проводять богослужіння, біблійні заняття для дітей, літні табори. «Потрібно мати сміливість і бути готовим тут робити те, чого ти не робив раніше», — сказала Оксана. «Якщо так складаються обставини, що ви змушені жити в іншій країні і якщо Бог побачить вашу готовність, Він обов’язково використає вас для проповіді Євангелія на тому місці», — підкреслив Славік.

Історією свого життя поділився диякон Андрій Гаврук. Будучи колись на заробітках в Росії, він розпочав читати Слово Боже. Тоді й відбулося його навернення до Бога. Повернувшись в Луцьк, Андрій став відвідувати церкву «Фіміам». А згодом Бог використав його для будівництва храму. Маючи на руках робочу візу та усі документи, Андрій відмовився від поїздки в Іспанію, а вирішив лишитися в Луцьку і очолити будівництво. Це рішення стало благословінням не лише для Андрія та його сім’ї, а й для усієї церкви «Фіміам».

Пастор церкви «Нове життя» Леонід Крищук розповів чому, коли 90% його родини емігрували до Сполучених Штатів Америки, він з сім’єю прийняли рішення лишитися в Україні. А також зазначив кілька небезпек трудової міграції. «Вкрай важливо, щоб подружжя не розлучалися на довгий час. В переважній більшості розлуку по-особливому важко переносять чоловіки. А в жінок є тенденція до того, що вони звикають жити без свого партнера. Також, є небезпека зробити своїх дітей «євросиротами», коли вони мають матеріальне забезпечення, але позбавлені батьківської опіки й турботи», – сказав пастор Леонід.

На кінець пастор Павло Миронюк порадив обов’язково шукати церкву в тому місті, де з певних причин ви живете або працюєте. Спілкування та духовна підтримка є вкрай важливими для християн за кордоном.

Олена Нечипорук