фіміам

Незабутній відпочинок для людей з інвалідністю

8 Сер, 2019 13:38

8 Сер, 2019

Незабутній відпочинок для людей з інвалідністю організувала церква «Фіміам».

З 16 по 27 липня в ретріт-центрі церкви відбулося два табори. Зі своїми батьками, братиками й сестричками у першому відпочивало 28 особливих діток. Учасниками другого заїзду стали 42 людини із інвалідністю та 20 членів їхніх родин.

Сімейний ретріт відбувся за підтримки місії «Джоні та друзі» (США). Зокрема четверо представників цієї організації, їхні партнери з Польщі, а також команда з церкви міста Клівленд ( штат Огайо, США) долучилися до проведення відпочинку. У проведенні ретріту для дорослих допомагали 39 волонтерів з «Фіміаму» та з інших євангельських церков.

Табори носили одну назву «One Way» і були об’єднані однією ідеєю. На прикладі життя біблійного героя – Петра, організатори намагалися донести, що Христос – єдина дорога до спасіння.

– Цей табір – окрема країна зі щирими, радісними та люблячими мешканцями! І все в ній прекрасно, – ділилися враженнями надзвичайні дітки після відпочинку в сімейному ретріті.

Програма була насиченою, тому для нудьги не було часу. У першій половині дня батьки та діти мали біблійні заняття. Таборяни чули про Божу любов, милість і благодать. Вчилися розуміти, що, попри проблеми зі здоров’ям, усі цінні в Господніх очах, тому важливо покладатися на Нього в найскладніших ситуаціях і ділитися частинкою Божої любові з іншими.



Інша ж половина дня була наповнена різноманітними заняттями. Для батьків проводили студію творчості. В один з днів організатори зробили їм сюрприз — катання на яхті по озеру Світязь. Іншого дня для мам організували леді-клуб, де розмовляли про внутрішню й зовнішню красу, а також провели майстер-клас із догляду за шкірою обличчя і нанесення щоденного та святкового макіяжу. Діти також не сумували — цікаві ігри, спа-салон, купання та навіть катання на поні. Цікавинкою табору стала яскрава «Гавайська вечірка».

Багато батьків зауважували, що під час ретріту до їхніх дітей ставилися не як до неповносправних, а як до рівних – із повагою та щирістю. Крім того, дітвора постійно робила захопливі речі та навчалася новому. Як результат – на їхніх обличчях частіше з’являлися посмішки, вони ставали більш відкритими до спілкування не тільки з рідними, але й із людьми, котрих бачили уперше.

Гості з Польщі провели невеликий тренінг щодо адаптації надзвичайних дітей до дорослого життя на прикладі роботи, яку здійснюють у своїй країні. Вони наголосили, що нині мають гарні результати співпраці держави та неурядових організацій задля поліпшення життя неповносправних. Однак, активізувати цю роботу ще 20-30 років тому вдалося саме тим, кого певною мірою торкнулася інвалідність – власна, чи когось із членів родини. Відтак, команда сусідньої країни побажала батькам не складати руки, а переймати їхній досвід та зробити все, аби і в Україні люди з інвалідністю могли вільно навчатися, жити та працювати на рівні зі здоровими.

Не менш захопливо пройшов і другий заїзд. Ранкова зарядка, веселі ігри, купання на Малому і Великому згоранських озерах, вечірні програми та спілкування біля вогнища – усе давало можливість дорослим людям знову відчути себе підлітками і попри проблеми зі здоров’ям, вдосталь насолодитися відпочинком.

В учасників Ретріту, які до слова були не лише з Волині, а й зі Львова та Києва залишилися найкращі. враження Зокрема, львів’янка Віра Цяпало розповіла:

– Ретрит “One Way” допоміг мені глибше усвідомити цінність кожного з нас на цій землі, зрозуміти наскільки важливий навіть найменший добрий вчинок – посмішка, добре слово, підбадьорення, вдячність, підтримка, щирість, розуміння, відкритість, любов. Тут я змогла і відпочити і наповнити серце тією благословенною атмосферою, що планувала в ретріті. Відшукати новий зміст, нове бачення себе і всього, що мене оточує. В такі хвилини розумієш, що життя прекрасне, незважаючи ні на що.

Гарний час завжди спливає швидко, а з новими друзям так не хотілося розлучатися. Тому, аби дати можливість людям із інвалідністю знову поспілкуватися, згадати літні пригоди та й просто зробити ще багато цікавих речей разом, із осені відновить роботу клуб «Нові можливості». А діти зможуть уже з вересня продовжити спілкування під час зустрічей студій «Творчість» та «Joy», які відбуваються у церкві «Фіміам».