Євангельська церква «Фіміам» 
   
   
 
<<< Усі новини за 2017 рік

25-26 квітня
Семінар на тему: «Інклюзивна освіта для дітей з аутизмом та іншими розладами розвитку»

Упродовж двох днів 25 та 26 квітня на базі приватної спеціалізованої загальноосвітньої школи I-III ступенів «Скарбниця мудрості» відбувався семінар на тему: «Інклюзивна освіта для дітей з аутизмом та іншими розладами розвитку». Семінар проходив у приміщенні церкви ЄХБ «Фіміам».

Ще донедавна про аутизм знали відносно мало. У всьому світі раніше діагностували його в середньому лише в однієї дитини з п`яти тисяч. Сьогодні рівень захворюваності на аутизм значно виріс. Тому питання соціальної адаптації та життя особливих дітей є важливим та актуальним.

Сергій Гопанчук, директор школи «Скарбниця мудрості», про мету заходу: «Особливістю нашою школи від початку її заснування є інклюзивна освіта. Тому головна ідея семінару – популяризація даної форми навчання серед усіх дотичних до цього людей».

Спеціалісти, що виступили в ролі спікерів на семінарі, досить різні за сферою діяльності і за своєю причетністю до проблем дітей з обмеженими можливостями. Серед них: і мама дитини з особливими потребами; і лікар, яка досліджує ці проблеми та особливості з медичної точки зору; і педагог, що пропонує ідеї реалізації життя та навчання таких дітей з позиції психології і педагогіки. Так, Оксана Елсінгер є співробітником організації Reach Global – EFCA, в межах якої займається питаннями прав людей з інвалідністю та працює в загальноосвітній школі з дітьми віком 5-6 років із порушеннями комунікації. Доктор Садж Бадден – педіатр дитячого розвитку, заслужений професор відділення педіатрії та відділення громадського здоров`я і сім`ї в університеті здоров`я і науки штату Орегон. А Керон Роббінс – викладач з організації навчання для дітей з особливими потребами.

На семінарі були присутні вчителі та психологи з навчальних закладів, що дотичні до роботи з такими дітьми, а також працівники соціальної сфери й лікарі, які мають безпосередній вплив на покращення життя та адаптації особливих діток в суспільстві. Загалом, більше 120 людей взяло участь у заході.

Про враження від семінару ділиться Дігалевич Аполінарія Станіславівна, практичний психолог ДНЗ №38 комбінованого типу: «Чітко та професійно викладений матеріал. Багато подано нового, на що раніше не звертали увагу. Ми отримали безцінні рекомендації по діагностиці захворювання, і в нормі, і з відхиленнями. Спікери звернули увагу на останні досягнення в науці та як цю проблему вивчають у світі. Також ми почули про базові основи в інклюзивній освіті: як організувати клас, як організувати дітей, що таке моделювання програми, що таке індивідуальний підхід до дитини, як стимулювати поведінку в соціальній та індивідуальній взаємодії. На семінарі були подані цікаві передові ідеї, які варто застосовувати на практиці, дотримуючись елементарної послідовності дій». До слова, у ДНЗ №38 інклюзивні класи існують уже 4 роки. Вони створені з ініціативи колишнього мера м. Луцька Миколи Романюка та

завідувача садочка Лариси Сергіївни Романюк для інтеграції діток з особливими потребами у загальноосвітній простір.

Спікери дали прості та доступні рекомендації батькам щодо раннього виявлення відхилень у дітей. Часто виникає питання: де межа між особливостями характеру та патологією? Тому варто чітко розмежовувати хворобу й особливості вдачі. І чим раніше розпочато лікування та психокорекцію, тим більше шансів адаптувати дитину й сім’ю до соціуму, дати їм змогу жити повноцінним життям. Як зауважили дехто зі слухачів, вагомою проблемою в організації інклюзивної освіти є саме робота з батьками особливих діток.

«По-перше, нам усім потрібно бути трішки медиками, щоб розуміти фізіологічні підстави проблеми; по-друге, маємо повну свободу в організації методів навчального процесу, забезпечуючи сприятливе середовище в класі; і по-третє, на нас не повинна давити програма, тому що ці діти мають свій шлях розвитку», – підсумував усе почуте Сергій Гопанчук.

До слова, Генеральна Асамблея ООН оголосила 2 квітня Всесвітнім днем поширення інформації про проблему аутизму.

   
   


Прес-служба церкви «Фіміам»
(0332) 76-72-34
http://www.fimiam.lutsk.ua/



Євангельська церква «Фіміам» © 2017
Контактна інформація